Eesti Keelpilliõpetajate Ühingu üldkoosolek ja suvekonverents 13. juunil 2016 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias

osalejad kogunevad

osalejad kogunevad

13. juunil toimunud iga-aastasel ESTA konverents oli oodatult väga huvitav ja palju uusi mõtteid pakkuv. Kristel Eeroja-Põldoja (Tartu Elleri-nimelisest Muusikakoolist) tegi kokkuvõtte kevadel toimunud vabariiklikust konkurssist “Parim noor instrumentalist 2016”, tõdedes, et lapsed mängivad väga hästi igal pool ja keskmine tase on tõusuteel. Tiina Pangsep (Tallinna Georg Otsa nimelisest Muusikakoolist) rääkis Euroopa Keelpilliõpetajate Ühingu konverentsist Ljublijanas (Sloveenias). Nähtud videotelt haaras kõrva õpilaste väga kaunis, soe ja kontrollitud toon ning eeskujulik kooliline külg. Samuti laste entusiasm ja meeletu tahe mängida. Iseenesestmõistetavaks peetakse seal asjaolu, et lapsed mängiksid parimate pillide ning poognatega.

kõneleb ivi tivik

kõneleb ivi tivik

Tooniküsimustest kõneles ka Ivi Tivik (EMTA emeriitdotsent), kellelt sai huvitavaid ideid ja harjutusi, kuidas muuta tundi vaheldusrikkamaks, samaaegselt kujundades lapses oskust tekitada kaunist tooni.
Koidu Tani-Jürisoo (Avatud Meele Instituudi juht ja koolitaja), kes õppis Tallinna Muusikakeskkoolis Ivi Tiviku juures viiulit, pidas loengu teemal “Sisemine ja väline mäng muusikas”. Väline mäng on meile suhteliselt lihtne mõistetav. See on see, mida me näeme ja kuuleme. Seevastu sisemine mäng hõlmab endas psühholoogia valdkonda kuuluvaid teemasid. Ta tõi rohkelt näiteid lavalkäimisest ja toonitas eesmärkide seadmise oskuse vajalikkuse kujundamisest eriti algaja õpilase puhul.

Kõneleb Kaido Välja, ESTA president (ERSO II viiulirühma kontsertmeister ja TMKK viiuliõpetaja)

 

Keelpilliõpetajate Ühingus on praeguse seisuga 94 liiget, kohale sai seekord tulla natuke alla 60 õpetaja üle vabariigi.

Mari Kerem