Jubilate, Leelo Kõlar 90!

28. novembril peab oma 90. juubelit Eesti klaveriõpetuse grand old lady Leelo Kõlar.

Leelo Kõlar on tunnustatud pianist ja muusikaajakirjanik, klaveripedagoog ja klaveriõpikute autor, paljude klaverialaste õppematerjalide koostaja.
Leelo Kõlar alustas klaveriõpinguid oma isa Riho Pätsi juhendamisel. Tallinna Konservatooriumis õppis ta Erika Franzi klaveriklassis ja konservatooriumi kõrgemal kursusel Bruno Luki juhendamisel ning võttis samas Heino Elleri käest kompositsioonitunde. 1954–1956 täiendas end Moskvas kuulsa Maria Grinbergi juures.
Leelo Kõlar on oma õpetaja, professor Bruno Luki klaverikooli särav esindaja ning järgija.
Pikka aega töötas Leelo Kõlar Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis (1948-1950 ja 1956-1992), kus palju aastaid oli klaveriosakonna juhatajaks. Tema õpilaste hulka kuuluvad paljud tuntud eesti muusikud, kes tegutsevad õpetajatena kõikjal Eestis. Ka meie muusikakooli kaks õpetajat, Maarja Laas ja Natalja Lunjova, on tänulikud Leelo Kõlari õpilased. Seega meie kooli klaveriõpilasi võib pidada Leelo Kõlari muusikalisteks lastelasteks.
Aastatel 1956–1991 esines Kõlar nii soolopianisti, kammermuusiku kui ka orkestrisolistina Eestis ja mujal NSVL-s. 1986–1991 oli ta Eesti Riikliku Filharmoonia mudilastele mõeldud kontserdisarja korraldaja, juht ja üks esinejaid. Leelo Kõlar on uurinud klaveriõpetuse metoodikat, koostanud klaveriõpikuid ning avaldanud kontserdikriitikat. Ta on pidanud loenguid metoodika-alastel konverentsidel, juhatanud täienduskoolitusi ja meistrikursusi, osalenud konkursside žüriis ning produtseerinud CD “Eesti heliloojate klaverimuusikat lastele ja noortele” (2002). Leelo Kõlar on Eesti Klaveriõpetajate Ühingu asutajaliige (1989), Eesti Autorite Ühingu liige (1999), Eesti Interpreetide Liidu liige (2002) ning ENSVL-i teeneline õpetaja (1982). 1997. aastal omistati Kõlarile Valgetähe medal ning aastal 2002 Riho Pätsi Koolimuusika Fondi stipendium.
Laulu- ja klaveriõpikuid Leelo Kõlari sulest:
„Aastaringis: mudilaste laulik“ (1966)
„Klaveriõpik“ (kaasautor Riho Päts; 1975)
„Lastelaulud“ (1989)
„Algus – klaveriõpik algajatele“ (1994)
„Muusikalised mängud“ (1995)
„Pianosta lentoon I–III“ (kaasautor, Helsinki 1992–1995)
„Väikesed klaveripalad lastele“ (1996)
„Klaverisõber“ (2008)
Leelo Kõlari kirjutatud raamatud:
„Riho Päts sõnas ja pildis“ (koostaja ja kaasautor, 1981)
„Klaverijutud“ (1981)
Leelo Kõlar on salvestanud soolo-CD “Ricordanza” (2000).

 

Oma 90. juubeli künnisel, 14. oktoobril, esines Leelo Kõlar Kadrioru lossi peasaalis kontsertiga, mille ta pühendas Eesti ja Soome 100. aastapäevale.
Juubelikontserdi pealkiri oli «Põhjamaade klaverimuusika» ja esitusele tulid Ester Mäe, Mart Saare, Edward Griegi ja Jean Sibeliuse teosed.
Kuulates seda väga hästi koostatud kava esitust, oli rõõm tõdeda, et armastatud õpetaja on ikka ja veel suurepärases vormis! Kuidas klaver kõlab, kuidas sõrm jookseb, kui loogiliselt ja mõttesisukalt esitatud vormid! Iga esitatud pala säras nagu meistri lihvitud vääriskivi. Muusikud ju teavad, et väikevormi esitus nõuab suurt meisterlikust. Ja see kõik üheksakümneselt! Kuula ja imesta! Pianismi ajalugu ei tunne vist ühtegi pianisti, kes oleks esinenud laval sellises kõrges eas. Braavo!!!
Vähe sellest – kontserdile järgnes Leelo Kõlari äsja ilmunud raamatu «Äraspidi tuultes» esitlus!
«Leelo Kõlariga suheldes saame meie, tema õpilased, positiivse laengu ta päikeselisest naeratusest ja ammendamatust nooruslikust energiast.» (V.Igošev, Muusika 1/03)
Õnne Teile, meie kallis ÕPETAJA!

 

Natalja Lunjova